
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona jarmużu
Jarmuż to odmiana kapusty charakteryzująca się długimi, dosyć twardymi i pomarszczonymi liśćmi. Warzywo w swoich liściach magazynuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Bogate jest w witaminy, białko, błonnik oraz cenne pierwiastki (magnez, cynk, żelazo). Jarmuż to również źródło potasu i wapnia. Nasiona jarmużu wysiewamy zwykle z rozsady od drugiej połowy maja do czerwca. Nasiona jarmużu jakie oferujemy w naszym sklepie internetowym posiadają aż 92% zdolności kiełkowania. Ciekawą propozycją dla smakoszy jarmużu jest jarmuż czerwony 'Scarlet'.
Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica L.) – jedno z najbogatszych warzyw w witaminy C i A (również i inne w mniejszej ilości) oraz sole mineralne, zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń (bo nie zawiera kwasu szczawiowego), fosfor i żelazo. Z tych też względów bardzo polecany jest w żywieniu dzieci. Tym bardziej, że dostępny jest do konsumpcji późną jesienią i w zimie, gdy występuje niedobór świeżych zielonych warzyw. Liście mogą być spożywane w stanie świeżym w różnego rodzaju surówkach lub po ugotowaniu, przyrządzone jak szpinak. Zbierane po przemożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Jarmuż udaje się na każdej glebie, byle niezbyt suchej lub podmokłej. Można go uprawiać na lżejszych glebach w pierwszym roku po oborniku, na żyźniejszych zaś w drugim, a nawet w trzecim roku po oborniku. Stanowi on poplon po warzywach wcześniej schodzących z pola. Jarmuż uprawia się z rozsady przygotowanej na rozsadniku z wysiewu nasion w maju, a nawet w czerwcu (3-4g na m²), ale późniejszy siew nie daje zadowalających wyników. Do otrzymania rozsady na obsadzenie 1 ara trzeba wysiać około 6 gram nasion. Rozsadę wysokości 10-15cm sadzi się, zależnie od terminu siewu, do połowy lipca lub w sierpniu w rozstawie 50x40-50cm. Dzięki mrozoodporności jarmuż może zimować w polu (często bywa uszkadzany przez zające), ale w rejonach o obfitych opadach śniegu i silnych wiatrach lepiej jest go kopać i zadołować w miejscu zacisznym i nie nasłonecznionym, przyrzucając lekko słomą.