Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona okry
Okra to roślina ciepłolubna, jednoroczna, pochodząca z krajów tropikalnych. Może osiągać nawet 1m wysokości. Najważniejszą częścią okry to jej jadalne, bardzo pożywne, zielone owoce, które są długie i wąskie, podobne do strąków. W środku owoców znajduje się kleista substancja, która jest charakterystyczna dla okry. Okrę można wysiać wprost do gruntu lub z rozsady. Warto wtedy doświetlać rozsadę, ponieważ okra najlepiej wschodzi tylko, gdy ma ciepło. Nasz sklep internetowy oferuje nasiona okry w dwóch odmianach: Burgundy oraz Clemson Spineless.
niepodlewam.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
niepodlewam.pl Wszystkie prawa zastrze
Okra, w Polsce znana także jako piżmian jadalny, to roślina pochodząca z tropikalnych i subtropikalnych regionów Afryki. Jest to roślina jednoroczna, która rośnie na wysokość od 1 do 2 metrów. Roślina ta jest popularna w kuchni południowoazjatyckiej i afrykańskiej, gdzie jest wykorzystywana w różnych potrawach, takich jak gumbos, curry, duszone warzywa czy marynowane okry. Ma wygląd podobny do zielonej, podłużnej papryczki chili pokrytej delikatnym meszkiem, które, gdy przekrojone w poprzek, przypomina niewielką gwiazdę, dodając potrawom nie tylko smaku, ale także estetyki.
Idealnie sprawdza się w uprawie w donicy na balkonie czy tarasie. Nasiona wysiewa się zwykle końcem lutego lub w ciągu marca, najlepiej w małych doniczkach, zapewniając im temperaturę powyżej 20 stopni Celsjusza. Można również zastosować specjalną mini szklarnię.
Okra jest również bogata w wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C i K, oraz minerały takie jak magnez, cynk i miedź, co przyczynia się do profilaktyki zaparć. Dodatkowo, zawiera karotenoidy, silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Stanowi także znaczące źródło wapnia i potasu w diecie.