

Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Sałata liściowa
Sałata liściowa jest mało wymagającym warzywem. Nasiona sałaty możemy wysiewać w ogrodzie, na balkonie lub nawet w doniczce na parapecie, dzięki czemu można cieszyć się świeżymi liśćmi przez cały sezon. Sałata liściowa nie zawiązuje ścisłych główek a tworzy luźne rozety. Można je obrywać pojedynczo lub wyrywać całe rośliny z korzeniami. Sałata liściowa jest niskokaloryczna, zawiera witaminę A, C, K, żelazo i potas. Korzystnie wpływa również na układ trawienny, dzięki zawartości błonnika.
Sałata liściowa (sałata rozetowa), (Lactuca sativa L.) - nie tworzy główek tylko duże rozety liściowe. W miarę rozwijania się liści można je stopniowo obrywać do spożycia, stad często nazwa sałata „skubana". Nawet po wybiciu pędu nasiennego (wysokości ok. 50cm) liście wyrastające na nim są delikatne i smaczne. Wartość odżywcza, jak sałaty głowiastej. Salata liściowa jest warzywem amatorskim i nadaje się do uprawy w ogródkach działkowych i przydomowych. Urozmaica dobór wczesnych warzyw. Wymagania glebowe i nawozowe takie, jak sałaty głowiastej. Dobrze rośnie w miejscach słonecznych, osłoniętych. Nasiona wysiewa sic od polowy lutego (do skrzynek) do polowy kwietnia (na rozsadniku lub wprost do gruntu). Rozstawa rzędów 30cm, w rzędzie sadzi się rozsady lub przerywa rośliny co 20-25cm.