Rukola Wasabi 0,2g
Opis
Rukola 'WASABI'
Odmiana rukoli o pieprznym smaku. Jest to roślina wieloletnia o smaku przypominającym chrzan - wasabi. Rukola ma niewielkie wymagania uprawowe, co czyni ją rośliną coraz częściej wysiewaną na balkonach czy w przydomowych ogródkach. Jej wydłużone i postrzępione liście są matowe, zielone, wąskie, z widoczny, jasnym nerwem głównym. Liście są chrupiące i jędrne. Latem roślina wytwarza cienkie, białe pędy kwiatowe. Rukola może być zbierana jako młode liście, już w kilka tygodni po wysiewie lub pozostawiona do pełnej dojrzałości, gdy liście osiągną 10 - 15cm.
Rukola Wasabi to roślina bogata w witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także olejki eteryczne i kwas foliowy.
Liście rukoli mogą być spożywane na surowo - jako dodatek do kanapek i sałatek, blanszowana, duszona. Rukola bardzo często jest używana w kuchni azjatyckiej.
Nasiona rukoli najlepiej wysiewać w żyznej, wilgotnej glebie. Miejsce powinno być dostatecznie nasłonecznione.
Termin siewu: III - IX
Termin zbioru: V - XI
Opakowanie 0,2g