Wersje językowe

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn.-pt. w godz. 7:00-15:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jak sadzić czosnek?

Odmiany ozime czosnku cechuje odporność na niskie temperatury, jednak z jego sadzeniem nie należy zwlekać do zimy. Wybierzmy termin, który pozwoli na ukorzenienie się ząbków przed przymrozkami. Zwykle czosnek zimujący sadzimy od września, nawet do listopada, oczywiście w zależności od warunków atmosferycznych.

Przed sadzeniem główki czosnku należy podzielić na pojedyncze ząbki. Wybieramy zawsze te największe, najdorodniejsze, które wydadzą najbogatszy plon. Aby obsadzić powierzchnię 1mpotrzeba ok. 50-80 ząbków. Przy większych ząbkach warto zachować większy odstęp, natomiast mniejsze należy sadzić gęściej. Zazwyczaj odległość między rzędami wynosi 20-25 cm, a odstępy między ząbkami powinny wynosić ok. 5-10 cm.

W przypadku czosnku zimowego kluczowe jest sadzenie ząbków w pozycji pionowej, z piętką skierowaną w dół, na głębokość od 5 do 8 cm. Należy pamiętać, iż czosnek ozimy sadzimy głębiej niż jary, aby uchronić go przed niskimi temperaturami.

Czosnek zimowy Harnaś najlepiej rozwija się w dobrze przepuszczalnej glebie, o neutralnym odczynie. Przed sadzeniem warto wzbogacić glebę obornikiem bądź innym ekologicznym nawozem. Uzyskamy dzięki temu zasobniejszy plon.

 

Kiedy wykopywać czosnek ozimy?

Po zakończeniu zimy, gdy temperatura wynosi ok 3°C, czosnek ozimy zaczyna rosnąć. W lipcu osiąga gotowość do zbioru. Kiedy 50-60% liści czosnku jest już uschniętych to znak, że należy go wykopać. Pamiętajmy jednak, że lepszym rozwiązaniem jest zebranie czosnku zbyt wcześnie niż za późno. Jeśli przetrzymamy za długo czosnek w gruncie główki zaczną rozpadać się na pojedyncze ząbki, która rozpoczną ponowny proces ukorzeniania.

Usuwanie kwiatostanów wpływa na wielkość ząbków - ich eliminacja sprzyja powiększaniu się ząbków. Czosnek najlepiej wykopać w bezdeszczowy dzień przyczyniając się do zminimalizowania ryzyka chorób grzybowych. Po wykopaniu przycinamy korzenie czosnku na 1cm, następnie dokładnie suszymy. Znaną praktyką ułatwiającą przechowywanie jest wiązanie główek czosnku w warkocz. Czosnek zimowy trzymamy w suchym i przewiewnym pomieszczeniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium