
CO TO JEST BIOLOGICZNA OCHRONA ROŚLIN?
Biologiczna ochrona roślin wykorzystuje naturalne, żywe organizmy takie jak: pasożyty czy pożyteczne drapieżniki, ekstrakty roślinne i produkty mikrobiologiczne do zwalczania szkodników i chorób roślin. Jest to metoda wpisująca się w zasady Integrowanej Ochrony Roślin zakładającej w pierwszej kolejności wykorzystanie wszystkich dostępnych, nie chemicznych metod ochrony roślin.
DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ OCHRONĘ BIOLOGICZNĄ?
Czynników jest bardzo wiele, jednak do najważniejszych należy ochrona zwierząt i ludzi. Biologiczne środki są bezpieczne dla środowiska, nie pozostawiają na roślinach toksycznych nalotów. Ponad to wspierają naturalną bioróżnorodność, a zwalczane organizmy nie uodparniają się. Dodatkowym atutem jest fakt, iż stosowanie biologicznej ochrony nie jest skomplikowane. Produkty są proste i bezpieczne w aplikacji.
SZKODNIKI WARZYW I ICH ZWALCZANIE
1. PRZĘDZIORKI
Przędziorki żerują na spodniej stronie liści wielu gatunków roślin. Pierwszym objawem żerowania przędziorków są bardzo małe żółte plamki na liściach, które później brunatnieją. Liście silnie zaatakowanych roślin na początku żółkną, po czym brązowieją, zasychają i przedwcześnie opadają z roślin. Charakterystycznym objawem żerowania przędziorków jest obecność drobnej przędzy.
Cechy charakterystyczne:
- Przędziorki są nieaktywne w okresie zimowym
- Czerwona faza zimowania jest trudna do zabicia
- Szybki rozwój od wiosny
- Bardzo szybki przyrost populacji
- Idealne warunki do rozwoju to wysoka temperatura i niska wilgotność
- Trudno dostrzec pierwsze osobniki
- Często wykrywane zbyt późno
- Liście pokryte przędzą utrudniają poruszanie się owadów pożytecznych
- Ograniczona ilość środków chemicznych prewencyjnych
- Żerowanie na spodniej stronie liści utrudnia dotarcie oprysku
ZWALCZANIE PRZĘDZIORKA PRZY ZASTOSOWANIU BIOLOGICZNEJ OCHRONY
2. WCIORNASTKI
Wciornastek zachodni jest najczęściej występującym i najbardziej szkodliwym gatunkiem spośród wszystkich gatunków tego roztocza. Powoduje szkody w uprawach roślin ozdobnych oraz w sadownictwie. Typowym objawem jest uszkodzenia roślin poprzez nakłuwanie komórek tkanek powierzchniowych i wysysanie ich zawartości, co skutkuje obumieraniem otaczającej tkanki. Wciornastki pozostawiają charakterystyczne, srebrnoszare plamy na liściach i czarne kropki swoich odchodów. Przy dużej presji szkodnika puste komórki ulegają wysuszeniu, a sąsiadujące z nimi komórki brązowieją. Na skutek uraty chlorofilu żywotność rośliny zmniejsza się. Żerowanie wciornastków powoduje zasychanie liści, mogą również pojawić się uszkodzenia owoców. Na roślinach ozdobnych szpecą zarówno kwiaty jak i liście, które opadają. Wciornastki są również wektorem wirusów, spośród których najbardziej znanym jest wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV).Największe szkody w uprawach wyrządzają wciornastki z rodziny Thripidae.
Charakterystyczne cechy:
- Rzęsopodobna strzępina wzdłuż obu krawędzi skrzydeł
- Długość 0,5 – 14 mm (w klimacie umiarkowanym osiągają długość do 2,5mm)
ZWALCZANIE WCIORNASTKA PRZY ZASTOSOWANIU BIOLOGICZNEJ OCHRONY
3. MĄCZLIKI
Mączlik szklarniowy to charakterystyczny szkodnik o białym kolorze. Wyróżnia się trójkątnym kształtem, świeżo złożone jaja są białe z czasem brązowieją a w końcowej fazie rozwoju są czarne (fioletowe) Poczwarki są owalne, w kształcie biała trumna z pierścieniem woskowych sznurków. Mączlik jest nieaktywny w okresie zimowym. Bardzo szybko się namnaża. Sprzyjają temu wysokie temperatury. Często wykrywany jest zbyt późno. Występuje po spodniej stronie liści. Powoduje chlorozę i nierównomierne dojrzewanie oraz wywołuje zaburzenia fizjologiczne. Larwy wytwarzają spadź, na której rozwijają się pleśnie, zmniejszając zdolności fotosyntezy rośliny, powodując zahamowanie wzrostu.
ZWALCZANIE MĄCZLIKA PRZY ZASTOSOWANIU BIOLOGICZNEJ OCHRRONY