Biedrzeniec-Anyż 0,5g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
BIEDRZENIEC ANYŻ
Roślina jednoroczna. Owoce anyżu zawierają olejki eteryczne. Posiadają duże walory dekoracyjne, smakowe i lecznicze. Zalecane stanowisko nienasłonecznione, osłonięte od wiatru. Preferuje ziemie ciepłe, organiczne, żyzne, o odczynie zasadowym. Miejsce uprawy można odpowiednio przygotować przez rozsypanie wapna dwa lata przed wysianiem nasion. Nasiona powinno się umieszczać w mniej więcej 30cm odstępach. Biedrzeniec, choć jest rośliną delikatną, zajmuje sporo miejsca i ma tendencje do szybkiego rozrastania się.
Obecnie biedrzeniec anyż jest uważany za jedną z najbardziej drogocennych roślin zielarskich ze względu na swoje walory dekoracyjne, smakowe i lecznicze. Szczególnie doceniany jest odświeżający, korzenny zapach owoców biedrzeńca oraz ich słodkawo-korzenny smak. Olejek anyżowy to znakomity dodatek do mazurków, miodowników i słodkiego pieczywa. Współcześnie biedrzeniec anyż występuje wyłącznie w uprawie, nie jest znany ze stanowisk naturalnych.
Aromatyczny zapach wydaje również cała roślina, która wyróżnia się delikatnym pokrojem i zazwyczaj nie przekracza wysokości 50 cm. Łodyga biedrzeńca jest wzniesiona, owłosiona i rozgałęziona. W środkowej części łodygi wyrastają liście trzy- lub pięciokrotnie pierzaste, górną część pędu pokrywają krótkoogonkowe liście. Kwiaty przybierają białawą lub różową barwę i są zebrane w złożone baldachy. Owoce szaro-żółte lub zielono-brązowe mają kształt żeberkowo-pługowato-jajowaty.
Liczba nasion: 200szt. w gramie
Termin wysiewu: IV - VI
Rozstawa: 30 x 30
Termin zbioru: VIII- X
Opakowanie: 0,5g