Cząber górski 0,2g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
CZĄBER GÓRSKI (Satureja montana)
Cząber górski to wyjątkowa roślina, która łączy w sobie cechy ozdobne, kulinarne oraz zdrowotne. Charakteryzuje się pięknymi, drobnymi kwiatami, które mogą przybierać białą lub delikatnie różową barwę. Liście cząbru charakteryzują się intensywną, ciemnozieloną barwą oraz skórzastą teksturą, a ich ostre zakończenia nadają roślinie dynamicznego wyglądu. Co więcej, liście te wykazują bogactwo olejków eterycznych, które mają zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w aromaterapii. Roślina ta może osiągać wysokość od 40 do 50 centymetrów, jednak w warunkach naszego klimatu rzadko przekracza 25 do 35 centymetrów. Cała roślina emanuje intensywnym zapachem, co sprawia, że nie tylko przyciąga wzrok, ale również zwabia pszczoły, wspierając w ten sposób lokalny ekosystem.
Wysiew: IV - V wprost do gruntu, poł. III na rozsadę
Sadzenie: V - VI
Rozstawa: 30 x 30cm
Wysokość: 30 - 40cm
Kwitnienie: VII - IX
Stanowisko: słoneczne
Opakowanie: 0,2g
Jak wysiewać Cząber górski?
Nasiona cząbru górskiego najlepiej wysiewać w kwietniu bezpośrednio do gruntu. Głębokość siewu powinna wynosić około 0,5 cm. Alternatywnie, można rozpocząć uprawę z rozsady – wówczas nasiona należy zasadzić w połowie marca w skrzynkach z ziemią, które można umieścić w domu lub w inspekcie. Młode rośliny należy przesadzić do gruntu w maju, co pozwoli im na dalszy rozwój.
Roślina najlepiej rośnie na stanowiskach bardzo słonecznych, ale z powodzeniem znosi także lekki półcień. Cząber górski dobrze rośnie w przeciętnej, lekkiej ziemi o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (idealnie w pH 6-7,5). Warto pamiętać, że podlewanie tej rośliny powinno być oszczędne. Cząber górski wymaga regularnego nawadniania głównie podczas uprawy w donicach, jednak lepiej jest podlewać go z umiarem.
Nawożenie cząbru powinno odbywać się co dwa tygodnie, od maja do połowy lipca. Najlepsze rezultaty uzyska się stosując naturalne nawozy przeznaczone dla ziół, np. BIO HUMICOL Nawóz do warzyw, ziół i owoców.
Cząber górski dobrze znosi zimowe miesiące, gdy rośnie w gruncie. Jeśli jednak jest uprawiany w donicach, należy go odpowiednio zabezpieczyć przed mrozem, aby chronić jego delikatne korzenie. Dobrym towarzystwem dla cząbru górskiego jest fasola – sadząc te rośliny obok siebie, fasola rośnie zdrowiej i obficiej plonuje.
Cząber górski cieszy się dużą popularnością w Bułgarii, gdzie uprawia się go pod nazwą czubrica lub czubryca. Jego intensywny, ziołowy aromat z nutami pieprzu wyróżnia go spośród innych ziół. Warto zaznaczyć, że zapach cząbru górskiego jest mocniejszy od aromatu cząbru ogrodowego, co czyni go doskonałym dodatkiem w kuchni.